Галузеві інформаційні ресурси готельно-ресторанної справи: модернізація та перспективи розвитку
DOI:
https://doi.org/10.31516/2410-5333.51.125480Анотація
Розглянуто проблему інформаційного забезпечення готельно-ресторанного бізнесу, визначено основні складові сучасної системи інформаційних ресурсів готельно-ресторанної галузі: виробничо-практичні та фахові періодичні видання. Охарактеризовано провідні українські та зарубіжні професійні періодичні видання як продуктивний канал інформаційної взаємодії фахівців галузі. Окреслено концептуальні підходи до ефективного формування та розвитку системи інтегрованих інформаційних ресурсів готельно-ресторанної справи.Посилання
Havrysh, N. (2012). Library resources for information needs of specialists in the pharmaceutical industry, Bulletin of the Book Chamber, 2, рp. 33–36. [In Ukrainian].
Havrysh, N. (2012). Sectoral library and information resources as communication means, Bulletin of the Book Chamber, 4, рp. 20–23. [In Ukrainian].
Hotel and restaurant business: innovative directions of development: international scientific and practical conference, March 25–27, 2015. (2015). Kyiv National University of Food Technologies. [In Ukrainian].
Hotel-restaurant and tourist business: realities and perspectives: II All-Ukrainian student’s scientific conference, April 14–15, 2016. (2016). Kyiv National University of Food Technologies. [In Ukrainian].
Kozliuk, N. I. (1999). Information needs of medical scientists in the context of the modern medical library of the research institute. Bulletin of the Book Chamber, 7, рp. 22–23. [In Ukrainian].
Kozliuk, N. I. (2005). The system of library and information provision of users of medical libraries of the Academy of Medical Sciences of Ukraine (Candidate thesis). Kyiv National University of Culture and Arts. Kyiv. [In Ukrainian].
Lesiuk, O. V. (2012). Library and Information Segment of the Communication Environment of Ukraine’s Customs: Formation Strategies (Candidate thesis of social communication: 27.00.03.). Kharkiv State Academy of Culture. Kharkiv. [In Ukrainian].
Ovsyannikova, L. M. (2007). The state and prospects of information support of medical science. Libraries and information resources in the modern world of science, culture, education and business: conference materials. Moscow. [In Russian].
Pavlenko, R. I. (2000). The system of library and information support of medical specialists. Scientific works of VI Vernadsky National Library of Ukraine, 5, 6–12. [In Ukrainian].
Pasmor, Yu. V. (2011). Library and Information Support of Legal Science in Ukraine: Directions of Consolidation (Abstract candidate thesis of social communication). Kharkiv State Academy of Culture. Kharkiv. [In Ukrai-nian].
Protsenko, T. (2013). Activity factors for the formation of information needs of family physicians. Bulletin of the Book Chamber, 11, 23–25. [In Ukrainian].
Protsenko, T. (2013). Communication channels and means of meeting the information needs of family physicians. Bulletin of the Book Chamber, 10, 24–27. [In Ukrainian].
Soshynska, V. Ye. (2013). Professional communication as a factor in the development of the book industry. KNUKiM. Kyiv. [In Ukrainian].
Soshynska, V. Ye. (2012). Transformation of channels of professional communication in the document-information sphere. Bulletin of the Book Chamber, 6, 16–19. [In Ukrainian].
Matsuka V. M. (Ed.). (2015). Modern technologies of tourism and hotel and restaurant business management: VII All-Ukrainian scientific and practical conference of students, postgraduates and young scientists, September 25, 2015. Mariupol: MDU. [In Ukrainian].
Tanich, O. I. (2006). Maintenance of needs of experts of medical branch in information-library resources (Abstract candidate thesis of Pedagogical Sciences). Krasnodar State University of Culture and Arts. Krasnodar. [In Russian].
Tarasova, T. (2014). Information support of management of competitiveness of an enterprise structure in tourism. Siberian trade and economic magazine, 1(19), 125–129. [In Russian].
Tourism, hotel and restaurant business: innovations and trends: international scientific and practical conference (2016). Kyiv: Kyiv National Trade and Economics University. [In Ukrainian].
Tourism, hotel and restaurant business in Ukraine: problems of development and regulation: VII International scientific and practical conference, March 24–25, 2016 (2016). Cherkasy: Cherkasy State Technological University. [In Ukrainian].
Shypota, H. Ye. (2016). Transformation of information provision of professional communication professionals under the conditions of development of media culture. Library Science. Documentation. Informology, 4, 97–104. National Academy of Cultural and Arts Management. Kyiv. [In Ukrainian].
Shypota, H. Ye (2008). Formation and development of the national information resources system. Documentation. Librarianship Information activities: problems of science, education, practice. (рp. 123–124). Kyiv: State Academy of Leaders of Culture and Arts. [In Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
У разі публікації статті в збірнику «Вісник Харківської державної академії культури», автори зберігають авторське право, а також надають право журналу публікувати оригінальні наукові статті, що містять результати експериментальних і теоретичних досліджень і не знаходяться на розгляді для опублікування в інших віданнях. Всі матеріали поширюється на умовах ліцензії Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike (BY-NC-SA), яка дозволяє першу публікацію в цьому журналі, а також розповсюдження роботи з визнанням авторства цієї роботи, на тих самих умовах, з некомерційною метою.
Автори мають підписати заяву, яка є угодою про надання прав редакції на публікацію статті в друкованому та електронному вигляді. Заява надсилається на поштову (оригінал) або електронну адресу (сканована копія) Редакції журналу.
Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
Під час подачі рукопису статті для опублікування у збірнику «Вісник Харківської державної академії культури» автори погоджуються з тим, що, у разі прийняття статті до публікації, її можна буде розмістити в електронних архівах та базах даних з обов'язковим зазначенням авторства і збереженням авторських прав у повному обсязі за авторами. У тексті самої роботи мають бути в повному обсязі представлені джерела зовнішньої інформації – у вигляді списків джерел літератури (у т.ч. особисті раніше опубліковані роботи авторів). Автори рукопису статті зобов'язані належно оформляти запозичення у вигляді цитат або посилань. Будь-які форми плагіату неприпустимі.