Історіографічні характеристики зведених даних, опублікованих на офіційних facebook-сторінках Львівської обласної державної адміністрації

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31516/2410-5333.060.11

Анотація

Актуальність. Сучасні темпи розвитку Інтернету сприяють його швидкому перетворенню на нове середовище та засіб історіографічного дослідження. Для науковця-історика важливе значення мають різні види історіографічної інформації в мережі Інтернет. Серед об’єктів історіографічного аналізу особливе значення мають зведені дані органів влади. У поєднанні з традиційними методами джерелознавчого дослідження здійснення аналізу, моніторингу та вибірки зведених даних надає не лише додаткових можливостей для вивчення суспільно-політичних подій, а також дозволяє використовувати ці дані для прогнозування та моделювання.

Мета статті — проаналізувати зведені дані, опубліковані на офіційній сторінці Facebook спільноти виконавчого органу влади України та визначити їх історіографічні характеристики.

Методологія. Для виконання дослідження використано аналітичний метод, методи опису, зіставлення та узагальнення.

Результати. Описано групи, категорії та види зведених даних. Виокремлено види зведених даних, що можуть використовуватися в дослідницькій діяльності історика та роботі інформаційних агентств й інформаційно-аналітичних служб. Конкретизовано методологічні проблеми, які можуть виникати під час використання зведених даних у дослідницькій практиці. Розглянуто питання якісних характеристик різних видів зведених даних, а саме : об’єктивність, актуальність, змістовність, своєчасність, точність, повнота. Подано оцінку зведених даних таких видів як відомча статистика, експертні дані, зміст публікацій, інформація про події, що доступні на офіційних facebook-сторінках Львівської обласної державної адміністрації (ЛОДА) та визначено їх історіографічні характеристики.

Новизна. У цьому дослідженні вперше здійснено аналіз історіографічних характеристик зведених даних, опублікованих на офіційних facebook-сторінках ЛОДА.

Практичне значення. Матеріали та висновки дослідження можна використовувати з метою інформаційного забезпечення історичних досліджень. Вони стануть корисними також для державних органів управління, інформаційних агентств та інформаційно-аналітичних служб.

Висновки. Аналіз масивів зведених даних, доступних на офіційних сторінках facebook-спільнот, є інноваційним і важливим елементом дослідження суспільно-історичних процесів в Україні. На базі такого аналізу також формуються основні вимоги вивчення конкретних проблем, пошук найприйнятніших їх вирішень і визначення необхідних для цього технологічних засобів та прийомів діяльності. Дослідження суспільно-історичних процесів методом аналізу зведених даних покликані вирішувати завдання прогнозування та моделювання подальшого розвитку міста, регіону, країни.

Біографія автора

Н. Химиця, Національний університет «Львівська політехніка», Львів

кандидат історичних наук, доцент

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-15

Номер

Розділ

Прикладні соціокомунікаційні технології