Порівняльний аналіз віртуальних експозицій у медичних музеях в Україні та за кордоном

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31516/2410-5333.059.08

Анотація

Актуальність. Інтернет зумовив нові можливості для ефективної комунікації різних установ в інформаційному просторі. Музеї не стали винятком та почали застосовувати нові засоби в комунікативній політиці. Нові технології, такі як VR, AR та Web3D, широко використовуються для створення віртуальних музейних виставок, зокрема в музеях медицини, як у музейній обстановці, так і через інформаційні кіоски в World Wide Web.

Мета статті — здійснити порівняльний аналіз представлення віртуальних експозицій у вітчизняних медичних музеях та за кордоном.

Методологія. Для виконання дослідження використано порівняльний метод, методи опису, зіставлення та узагальнення.

Результати. Музеї зацікавлені в оцифровуванні їх колекцій не лише для збереження культурної спадщини, але й для того щоб зробити інформаційний зміст доступним для широкої громадськості. Технології віртуальної реальності (VR) і розширеної реальності (AR) є ідеальним презентаційним середовищем для медичних музеїв та інших установ культурної спадщини. Віртуальні виставки дозволяють різним аудиторіям, зокрема інвалідам і студентам різного віку, а також широкій публіці отримувати доступ та ознайомлюватись з величезною кількістю об’єктів, що розміщені в різних місцевостях, і подавати це цікавим та інформативним способом.

Новизна. У цьому дослідженні вперше здійснено аналіз віртуального представництва шести відомих світових музеїв. Проаналізовано віртуальне представництво 33­х медичних музеїв з 18 країн.

Практичне значення. Матеріали і висновки дослідження можна викорис­товувати в процесі викладання з сучасних інформаційних технологій у музейній справі.

Висновки. Віртуальні виставки вирішують проблеми економії часу та фінансових затрат, однак несучи важливе інформаційне наповнення. Користувацькі взаємодії в межах віртуального медичного музею ефективно виконуються за допомогою допоміжних технологій, щоби користувачі могли відчувати себе повністю пов’язаними з віртуальними музейними артефактами і таким чином отримувати вигоду з точки зору освіти та розваг. Однак нині досвід світових виставок (зокрема у сфері медицини) значно вищий рівня реалізації віртуальних виставок в Україні.

Біографії авторів

С. С. Федушко, Національний університет «Львівська політехніка», Львів

кандидат технічних наук, доцент

Ю. О. Сєров, Національний університет «Львівська політехніка», Львів

кандидат технічних наук, доцент

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-06-21

Номер

Розділ

Прикладні соціокомунікаційні технології