Основні етапи розвитку інформаційної індустрії КНР
DOI:
https://doi.org/10.31516/2410-5333.061.02Ключові слова:
інформаційна індустрія, система науковотехнічної інформації, Китай, штучний інтелект, екстракція знаньАнотація
Охарактеризовано основні етапи розвитку системи науковотехнічної інформації КНР, виявлено якісні особливості та специфічні ознаки кожного з етапів. Визначено об’єктивні чинники, що впливали на формування організаційної та когнітивної інфраструктури інформаційної індустрії Китаю, серед яких — політичні, економічні, технікотехнологічні та соціокультурні. Зазначено, що в основу розвитку організаційної структури системи науковотехнічної інформації КНР покладено принципи централізації управління, територіальної та відомчої підпорядкованості структурних підрозділів, корпоративності щодо формування й використання інформаційних ресурсів. Виявлено вектори сучасних трансформацій інформаційної індустрії Китаю, що перетворюється в потужну платформу продукування інновацій на основі застосування екосистем Smart Knowledge Service та технологій штучного інтелекту, який дозволяє ефективно управляти великими даними, забезпечуючи екстракцію явних і прихованих знань.
Посилання
关家麟, ‚张 超. 我国科技信息事业发展的回顾与展望[J].情 报 科 学, 期 2007, 25 (1): 1–6. (Guan Jialin, Zhang Chao. (2007). Review and prospects for the development of scientific and technical information industry of my country [J]. Intelligence Science, 25 (1), 1–6). [In Chinese].
高峰,王.大数据背景下科技信息资源创新支撑能力研究[J].情报杂志,2018,37(10) :183–188.(Gao Feng, Wang Jian. (2018). Research of the possibility of supporting innovations of scientific and technical information resources against the background of big data [J]. Intelligence journal, 37(10), 183–188). [In Chinese].
范并思.建立一个信息公平与信息保障的制度—纪念中国近 代图书馆百年.图书馆‚ 2004(2) 1–3. (Fang Binxi. (2004). Creating a system of information justice and information security: celebrating the centenary of modern Chinese libraries. Biblioteka‚ 2004 (2), 1–3). [In Chinese].
蒋永福.知识秩序•知识共享•知识自由 关于图书馆精神 的制度维度思考.中国图书馆学报‚ 2004(4) 10–13 (Ziang Yungfu. (2004). The order of knowledge • - exchange of knowledge • - freedom of knowledge: Reflections on the systemic dimension of the library spirit. Chinese Library Journal‚ 2004 (4), 10–13). [In Chinese].
成思危.大力发展软科学‚促进决策科学化民主化.中国软科 学‚ 2005(4) 1–6 (Chen Xiwei. (2005). Vigorously develop soft science and promote science and democratization of the decision-making process. China Soft Science‚ 2005 (4), 1–6). [In Chinese].
贺德方.自主创新 情报先行.情报学报‚2006年 10月 (纪念中 国科技情报事业创建 50周年专刊 ):14–16.(He Defan. (2006, October). Independent innovations and information foremost. Journal of Information Science (special edition dedicated to the 50th anniversary of the Chinese scientific and technical information industry), p. 14–16.) [In Chinese].
关家麟.我国科技信息事业发展的回顾与展望.情报科学‚ 2007(1) 1–7 (Guan Jialin. (2007). Overview and prospects for the development of scientific and technical information in my country. Informatsiini nauky‚ 2007 (1), 1–7). [In Chinese].
贺德方.我国科技情报行业发展战略与发展路径的思考.情报 学报‚ 2007(4) 483–487 (He Defan. (2007). Reflections on the development strategy and the way of development of the scientific and technical information industry of my country. Chinese informational journal‚ 2007 (4), 483–487). [In Chinese].
宋振峰.科技情报行业定位和核心业务探讨.情报学报‚ 2007(6) 918–922 (Song Zhengfeng. (2007). Discussion of positioning and main business of scientific and technical information industry. Chinese informational journal, 2007 (6), 918–922). [In Chinese].
徐路.知识服务的情报研究与探析.情报学报‚2006年 10月 (纪念中国科技情报事业创建 50周年专刊 ): 208–210 (Xu Lu. (2006, October). Intelligence research and analysis of the knowledge service. Journal of Information Science (special edition dedicated to the 50th anniversary of the Chinese scientific and technical information industry), с. 208–210). [In Chinese].
钱力,刘细文,张智雄,等. AI + 智慧知识服务生态体系研究设计与应用实践———以中国科学院文献情报中心智慧服务平 台建设为例 [J]. 图书情报工作 2021 65 (15) : 78–90 (Qian Li, Liu Xiwen, Zhang Zhixiong et al. (2021). AI + Smart Knowledge Service Ecosystem Research Design and Application Practice — Based on the Smart Service level of the Documentation and Information Center of the Chinese Academy of Sciences. Building of Taiwan as an example [J]. Library and information work, 65(15), 78–90). [In Chinese].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
У разі публікації статті в збірнику «Вісник Харківської державної академії культури», автори зберігають авторське право, а також надають право журналу публікувати оригінальні наукові статті, що містять результати експериментальних і теоретичних досліджень і не знаходяться на розгляді для опублікування в інших віданнях. Всі матеріали поширюється на умовах ліцензії Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike (BY-NC-SA), яка дозволяє першу публікацію в цьому журналі, а також розповсюдження роботи з визнанням авторства цієї роботи, на тих самих умовах, з некомерційною метою.
Автори мають підписати заяву, яка є угодою про надання прав редакції на публікацію статті в друкованому та електронному вигляді. Заява надсилається на поштову (оригінал) або електронну адресу (сканована копія) Редакції журналу.
Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
Під час подачі рукопису статті для опублікування у збірнику «Вісник Харківської державної академії культури» автори погоджуються з тим, що, у разі прийняття статті до публікації, її можна буде розмістити в електронних архівах та базах даних з обов'язковим зазначенням авторства і збереженням авторських прав у повному обсязі за авторами. У тексті самої роботи мають бути в повному обсязі представлені джерела зовнішньої інформації – у вигляді списків джерел літератури (у т.ч. особисті раніше опубліковані роботи авторів). Автори рукопису статті зобов'язані належно оформляти запозичення у вигляді цитат або посилань. Будь-які форми плагіату неприпустимі.