Оцінка ефективності контент­маркетингу на підприємствах туристичної діяльності

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31516/2410-5333.056.18

Ключові слова:

контент-маркетинг на туристичних підприємствах, показники ефективності, воронка продажів, контент у туризмі

Анотація

Актуальність. Розвиток і бажання досягати певних фінансових результатів, з одного боку, і висока конкуренція на ринку з іншого, вимагають від туристичних підприємств значних маркетингових зусиль. Так, адаптація бізнесу до онлайн-середовища потребує від вітчизняних компаній умілого використання широкого спектра інтернет-маркетингових інструментів, серед яких одним з найважливіших є контент-маркетинг.

Мета статті — запропонувати кілька показників для оцінки ефективності контент-маркетингу на підприємствах туристичної діяльності.

Методологія. У дослідженні застосовано методи опису та узагальнення.

Результати. Дослідження засвідчило, що фокусування багатьох підприємств туристичної діяльності на онлайн-діяльності потребує від них знання основних інструментів інтернет-маркетингу та навичок їхнього застосування. Водночас бажання багатьох компаній зекономити не дозволяє їм залучати професійних маркетологів, і як результат, онлайн-просування здійснюють штатні співробітники, некомпетентні в цих питаннях. Зокрема формування контенту на підприємстві — як однієї із ключових складових інтернет-маркетингу — є зазвичай несистемним і невизначеним з точки зору результативності. Саме тому реалізація контент-маркетингу туристичними компаніями, основуючись на показниках ефективності, дозволить їм максимізувати ефективність цієї діяльності й зменшити витрати.

Новизна. У статті вперше пропонується практичний підхід до формування контент-маркетингу туристичних підприємств на основі показників ефективності.

Практичне значення. Рекомендації, наведені в дослідженні, можуть бути використані відповідними особами в процесі формування і реалізації контент-маркетингу на туристичних підприємствах.

Висновки. Формування показників ефективності контент-маркетингу ґрунтується і залежить від етапів воронки продажів. Зокрема на етапі поінформованості клієнта, коли формується попит на послугу, а компанія позиціює себе як експерт, ключовими показниками будуть кількість реферальних переходів та рекламних переходів. Етап залучення передбачає відстеження кількості органічного трафіку та переглядів матеріалів. На етапі лояльності аналізується динаміка повторних відвідувань та кількість прямих заходів. Під час угоди підраховується кількість переходів з контенту на продукт. На етапі повернення відстежується динаміка згадувань компанії в Інтернеті та активність аудиторії.

Біографія автора

S. S. Rostovtsev, Харківська державна академія культури, м. Харків

кандидат наук із соціальних комунікацій, старший викладач

Посилання

Anisimov, V. (2018). Content marketing: strategy, tools and benefits for business. Retrieved from https://rezart.agency/blog/content-marketing-guide/ [in Russian].

Taganova, T. (2019). How and when marketers and online store owners evaluate the effectiveness of content marketing. Retrieved from https://webpromoexperts.net/blog/kak-i-kogda-marketologu-i-vladelcu-internet-magazina-ocenivat-effektivnost-kontent-marketinga/ [in Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-19

Номер

Розділ

Прикладні соціокомунікаційні технології